KNA Ulft is stage-orkest voor conservatorium studenten

Fanfare KNA Ulft heeft opleiding altijd al hoog in het vaandel staan. Met het Muzikidz programma maken basisschoolkinderen op een speelse wijze kennis met het muziekmaken in een orkest. Eigen leerlingen krijgen in samenwerking met de muziekschool van KNA een gedegen muziekopleiding. Ook volwassen aspirant- en terugkerende muzikanten kunnen bij KNA een goede plek vinden. Op die manier ontstaat er een muziekvereniging die veel plezier geeft aan eigen mensen bij het spelen en aan het het publiek bij het luisteren.

Binnenkort gaat KNA nog een stapje verder in hun doel om iedereen van muziek te laten genieten en wordt het een stage-orkest voor conservatorium studenten.
Op maandag 19 maart komen er 4 studenten van het ArtEZ conservatorium uit Zwolle naar Ulft. Samen met hun docent Fried Dobbelstein komen zij deze avond de repetitie van de fanfare leiden. Op deze manier leren de studenten de op school opgedane kennis om te zetten naar de praktijk en dat is een behoorlijk ingewikkelde taak. Ten eerste moeten de studenten de muziek in de partituur goed beheersen, het goed kunnen dirigeren, een idee hebben waar de muzikale lijnen heen gaan en dat ook nog duidelijk maken aan het orkest. Tegelijkertijd moeten ze goed naar het orkest luisteren en het corrigeren op foute noten, ritmes, samenspel, zuiverheid en nog veel meer. Ze moeten er dus voor zorgen dat er muzikale samenhang komt. Een zeer complexe taak! Onder leiding van hun docent gaan de studenten met het orkest aan het werk met 4 verschillende muziekstukken. 'O Magnum Mysterium' van Morton Laudrisen, 'David of the white Rock' van Philippe Sparke, 'The Witch and the Saint' van Steven Reineke en 'Festa Paesana' van Jacob de Haan waar het orkest in november op concours nog hoge punten voor gekregen heeft. Het leren dirigeren is altijd een spannende gebeurtenis, want er zit uiteraard een grote groep mensen (het orkest) te kijken hoe de kandidaten het doen, maar KNA heeft er alle vertrouwen in dat het op maandag 19 maart een leuke en leerzame avond gaat worden. 

Posted by:

Share: